
25 אפר פגיעה עצמית באוכלוסייה הלהט"בית
עד לפני מספר עשורים, נטייה מינית הומו סקסואליות נחשבה לתוצר של הפרעה נפשית. בהתאם, קלינאים לא הופתעו לגלות כי להט"בים פגיעים יותר להתמודדות עם מגוון קשיים נפשיים ורגשיים. עם השנים גישה זו פינתה את מקומה לתפיסה העכשווית, הקושרת את הסיכון המוגבר של להט"בים לפתח הפרעות רגשיות ונפשיות, להתמודדויות החברתיות והבין אישיות הייחודיות הניצבות בפניהם.ן. הבנה זו מסייעת גם בהבנת הסיכון המוגבר בו נמצאים להט"בים לפנייה אל פגיעה עצמית.
גוף, מגדר, פגיעה עצמית
שינויים רבים התרחשו בעשורים האחרונים באופן בו נתפסים להט"בים. עם זאת, התאמה בין תחושת ההשתייכות המגדרית לבין הגוף הביולוגי, ונטייה מינית הטרוסקסואלית, הן עדיין הנורמה החברתית. בהתאם, להט"בים מתמודדים עם אתגרים משמעותיים במספר היבטי חיים, ואלו מסבירים לא פעם את פנייתם אל פגיעה עצמית.
ברמה החברתית והבין אישית, להט"בים רבים עדיין מתמודדים עם סטיגמות שליליות ועם חוסר קבלה של משפחות המקור וקבוצת ההשתייכות החברתית. באופן טבעי, נסיבות אלו מעוררות מצוקה משמעותית העשויה להביא להתפתחות קשיים רגשיים כדיכאון וחרדה. כמו כן, הן עשויות ליצור 'כדור שלג' המייצר חוויות טראומטיות. כך, למשל, בני נוער להט"בים הנזרקים מבתיהם פגיעים יותר לפגיעות מיניות ולעיסוק בזנות ואלו, בתורם, מהווים גורמי סיכון להתפתחות סימפטומים נפשיים. פגיעה עצמית ידועה כאמצעי המקל על מצוקה נפשית: היא מאפשרת המרה של כאב נפשי לכאב פיסי, מביאה להפרשת אנדורפינים המייצרים תחושת רוגע והקלה, והכאב הכרוך בה מסייע בהפסקת מצבי קהות רגשית ודיסוציאציה. מאחר שכך, פגיעותם המוגברת של להט"בים לקשיים רגשיים, עקב נסיבות חייהם, יוצרת קרקע פורייה לפנייה אל פגיעה עצמית כאמצעי התמודדות.
גם במקרים בהם הלהט"ב זוכה לקבלה והלגיטימציה להם הוא ראוי, יחסיו.ה עם הגוף עשויים להיות מורכבים. בעלי נטייה מינית הומו/בי-סקסואלית עשויים לחוות את הגוף כ"בוגד" ולסבול בעצמם מ"הומופוביה" וסטיגמות עצמיות שליליות. א.נשים החווים דיספוריה מגדרית עשויים לחוות תחושות ניכור, בושה וגועל מגופם שלהם. בהתאם, פגיעה עצמית של להט"בים מבטאת לא פעם את השנאה לגוף ואת ה"חשבון הפתוח" מולו.
טיפול והתמודדות עם פגיעה עצמית
כפי שניתן להבין מהאמור עד כה, פגיעה עצמית היא סימפטום, או ביטוי, לקשיים ותכנים נפשיים איתם מתמודד.ת הלהט"ב. בהתאם, טיפולים המתמקדים בהשגת השליטה בפגיעה העצמית בלבד, מחמיצים את החוויות הטראומטיות, הקשיים והיחסים המורכבים עם הגוף אשר הביאו לפנייה אל הפגיעה העצמית מלכתחילה. טיפול פסיכולוגי בעל ערך ללהט"בים יהיה טיפול אשר מציע תמיכה בהתמודדויות היומיומיות המאתגרות אשר עשויות ללוות את המטופל.ת, מייצר מרחב לעיבוד חוויות עבר והווה, מבסס דימוי עצמי חיובי, ומסייע בהתמודדות עם קשיים רגשיים ובין אישיים. במרבית המקרים, תהליך טיפולי זה יביא לויתור הדרגתי על הפגיעה העצמית וחשוב מכך- להרחבת יכולתו.ה של המטופל.ת לקיים חיים מספקים ומשוחררים מטראומות, עכבות ומתקפות עצמיות אשר התקיימו לאורך שנים.