10 ינו פגיעה עצמית והרס עצמי
זה קורה כמעט לכולנו: אנחנו נשארים במערכות יחסים שאינן מיטיבות אתנו, מתעלמים מהמלצות רפואיות, מעשנים, אומרים את הדבר הלא נכון בזמן הלא נכון… ובמילים אחרות, מוצאים את עצמנו בוחרים בהתנהגויות ובפעולות אשר לא רק שאינן משרתות אותנו אלא גם פוגעות בנו. מדוע זה קורה? התשובה מורכבת וחשובה: רק כאשר נבין את שורשי ההרסנות שלנו, נוכל לוותר עליה ולהתחיל לפעול לטובת עצמנו.
הרס עצמי
תחת הכותרת של הרס עצמי ניתן לכלול שני דפוסי התנהגות מרכזיים. הרס עצמי מהסוג הישיר נוגע להתנהגויות קונקרטיות בהן אין ספק שמדובר באקט של של הרס עצמי. למשל, פציעה עצמית, הרעבה עצמית והתנהגויות של סיכון עצמי . לצד זאת, ניתן להצביע על "הרס עצמי עקיף" הכולל מגוון התנהגויות סמויות וחמקמקות של הרס עצמי שביניהן בחירת מערכות יחסים פוגעניות, דחיינות המעכבת את ההתפתחות האישית, הזנחה עצמית או הימנעות מטיפול רפואי/פיסי חיוני.
התבוננות בהרס עצמי מפרספקטיבה רחבה זו מעלה את השאלה מדוע קיימת נטייה אנושית להתנהגויות של הרס עצמי.
הרס עצמי- למה זה קורה?
אלה, אישה משכילה, מוכשרת ומרשימה, פונה לטיפול מאחר והיא מוצאת את עצמה נקלעת שוב ושוב למערכות יחסים המאופיינות בהקטנה, השפלה ולעתים גם אלימות כלפיה.
עידו, סטודנט מבטיח, סובל מדחיינות ונטייה לאיחורים אשר גורמות לו להחמיץ מבחנים ומועדי הגשה של עבודות. תפקודו הלימודי נפגע עד כדי כך שהמשך לימודיו מוטל בספק.
רונית מתעמת עם מנהליה שוב ושוב, ומוצאת את עצמה מפוטרת למרות כישוריה המקצועיים.
דוגמאות שכיחות אלו מדגימות עד כמה שכיחים מצבים של הרס עצמי, גם כאשר אינם "מאובחנים" או מזוהים ככאלה. אך מה גורם לכל אחד מאנשים מוכשרים אלו לנהוג באופנים אלו?
אחת הסיבות השכיחות לדפוסים של הרס עצמי היא הנטייה האנושית לשחזר דפוסים ואירועי עבר, ובפרט כאלו שאינם מעובדים ו"מעוכלים" דיים. שחזור זה כרוך בסבל רב אך בו זמנית, מאפשר לנפש לשוב אל "זירת הפשע" של האירוע המכאיב. המטרה הלא מודעת של שחזור זה היא במרבית המקרים ניסיון לשקם את תחושת השליטה, ולעבד ולתת מילים לחוויה המכאיבה שלא נוסחה קודם לכן. כך, לדוגמה, התברר בטיפול שאלה נפגעה מינית בילדותה אך מאחר וחוויתה ותחושותיה בוטלו ע"י בני המשפחה בפניהם חשפה א הפגיעה- היא למדה כי עליה להשתיק את החוויה ולהתעלם ממנה. אלא שנפשה לא יכלה לשכוח ו"להמשיך הלאה" ולכן, דרך מערכות היחסים שיצרה בבגרותה, היא שחזרה את תחושות הבדידות, הפגיעה וההשפלה שחוותה בילדותה. על פניו, אלה היתה זו שבחרה מערכות יחסים אלו ולכן היתה לה שליטה במצב אך בפעול- היא נסחפה למערכות אלו מבלי שיכלה לעצור את עצמה ולבחור מערכות יחסים מיטיבות יותר.
גורם שכיח נוסף להתנהגויות של הרס עצמי נוגע לתחושות של אשמה ושנאה עצמית, חלקן מודעות יותר וחלקן פחות. אלו עשויות לייצר עמדה בסיסית של "לא מגיע לי להצליח/להרגיש טוב" ובהתאם לכך, להביא לחבלה באפשרות להצלחה. בטיפול של רונית, למשל, התברר כי האופן בו חיבלה בהצלחותיה המקצועיות קשור באשמה שחשה על היותה הילדה היחידה במשפחה אשר יצאה ממעגל העוני והבורות: הצער והכאב על מצבם של שאר בני המשפחה התגלגלו לכדי אשמה אשר לא אפשרה לה לממש את מלוא פוטנציאל ההצלחה שלה.
סיבה שכיחה נוספת להרס עצמי היא הקושי לוותר על הרווחים הנלווים להרסנות. כך, למשל, בטיפול בעידו התברר כי הדחיינות שלו מאפשרת לו להמשיך ולשמור על מעמד "הילד הקטן והמפונק" של המשפחה- מעמד עליו חשש לוותר מאחר וחש כי ויתור עליו משמעו נתק ומרחק מבני משפחתו האהובים.
לבסוף, התנהגויות של הרס עצמי עשויות לבטא פחד מכישלון או ניסיון לשמר תקווה- כל עוד איני מגיש עבודה/מתחיל דיאטה/ איני נכשל.ת בהן, ובאפשרותי לשמר תקווה כי המצב ישתפר "אם רק…"
הרס עצמי- איך נגמלים?
כפי שניתן לראות, דפוסי הרס עצמי מבוססים במקרים רבים על גורמים לא מודעים. ההבנה כי דפוסים אלו מייצגים אזורים ותכנים נפשיים עמוקים וכאובים, מבהירה מדוע הם נוטים להתקבע ולהפגין עמידות בפני שכנוע רציונלי או אסטרטגיות טכניות ("כל יום אני לומד שעתיים ישר כשאני קם"). למעשה, כאשר קיים צורך נפשי עמוק ולא מודע בהרס עצמי, סביר להניח שפתרונו של סימפטום אחד יביא להופעתו של סימפטום אחר.
על כן, אחת הדרכים היעילות ביותר להתמודדות עם נטיות של הרס עצמי היא פנייה לטיפול פסיכולוגי. במסגרת הטיפול ניתן להמיר את העיסוק בגורמים חיצוניים ("נפלתי על בוסים/בני זוג גרועים") ואת התפיסה העצמית השלילית ("יש לי פה גדול", "אני סתם עצלן") בהבנה מעמיקה של הגורמים לנטיית ההרס העצמי. עיבוד אירועי העבר, התכנים הנפשיים והתפיסות העצמיות העומדות בבסיס ההרס העצמי מאפשרות, עם הזמן, לוותר עליו- ולהמיר אותו בהתנהגויות בריאות ומסתגלות יותר.
מתי כדאי לפנות לטיפול על רקע הרס עצמי?
- בחירה חוזרת של מערכות יחסים פוגעות ובלתי מספקות
- התנהגויות ישירות של פגיעה עצמית- התמכרויות, הפרעות אכילה, פציעה עצמית
- הכשלה והזנחה עצמית- הימנעות מפעולות והתנהגויות של קידום, טיפוח ופיתוח עצמי
- קושי לשנות דפוסי יחסים והתנהגות הנחווים כמעכבים ובלתי יעילים
להתייעצות לגבי טיפול במצבי הרס עצמי ניתן לפנות אלינו- 050-8550935 (ליטל)