שאלות ותשובות

מהי פגיעה עצמית?

פגיעה עצמית מוגדרת כ"פגיעה ישירה ומכוונת של אדם ברקמות גופו באופן שאינו מכוון לגרימת מוות" (Favazza, 1995). פגיעה עצמית עשויה לכלול חתכים, שריטות, חבלות וכוויות עצמיות ברמות חומרה משתנות. אלו מלמדים על מצוקה נפשית משמעותית אשר טרם נמצאה הדרך לבטא אותה במילים.

מדוע אנשים פוגעים בעצמם?

פגיעה עצמית מקושרת במקרים רבים לקושי בוויסות כאב נפשי ומכוונת להפחתת המצוקה והסבל בהיעדר אמצעים חלופיים ומיטיבים להשגת הקלה. כמו כן, פגיעה עצמית מקושרת אצל רבים.ות מהפוגעים.ות לתחושות עזות של שנאה עצמית. תחת היבטים אלו עומדים גורמי עומק פסיכולוגיים הקשורים בחוויות עבר, מערכות יחסים ותפיסות עצמיות, הזקוקים למענה ועיבוד.

מה ההבדל בין פגיעה עצמית לבין אובדנות?

פגיעה עצמית ואובדנות הן תופעות שונות ומובחנות. התנהגויות ומחשבות אובדניות קשורות בהתלבטות לגבי המשך החיים.  פגיעה עצמית מכוונת, במרבית המקרים, דווקא להפסקת מצוקה רגשית ובמובן זה- מכוונת לשימור והגנה על החיים. עם זאת, קיים קשר בין פגיעה עצמית לבין אובדנות: בשני המקרים קיימת מצוקה נפשית משמעותית, כך שלא מפתיע כי שתי התופעות מתקיימות לא פעם במקביל.

האם פגיעה עצמית ממכרת?

מחקרים עכשוויים מצביעים על כך שפגיעה עצמית נוטה להיות ממכרת ולהתקבע, לאחר שהשימוש בה התבסס והתגלה כיעיל בהשגת הקלה ממצוקה וכאב נפשי. בהתאם, פגיעה עצמית עשויה להחמיר ולהתעצם בהיעדר טיפול מתאים ולכן מוטב לטפל בה מיד עם הופעתה.

כיצד להגיב לפגיעה עצמית של מכר.ה?

פגיעה עצמית נובעת ממצוקה נפשית ולכן יש להגיב אליה באופן מכבד ורגיש. חשוב לא לבקר את השימוש בפגיעה העצמית, לא להציע שכנוע רציונלי להפסקתה ולא לקטלג אותה כקריאה לתשומת לב או "העתקה" חברתית. לעומת זאת, חשוב למקד את השיח במצוקה שהביאה לפגיעה העצמית, לנסות ולברר מה הוביל אליה ולפעול להפניית הפגוע.ת לקבל סיוע מקצועי

האם פגיעה עצמית= אישיות גבולית?

לא. פגיעה עצמית היא אמנם אחד הקריטריונים לאבחון אישיות גבולית, אך פגיעה עצמית מופיעה בקרב מתבגרים ובוגרים רבים, אשר אינם עונים לקריטריונים לאבחון אישיות גבולית. בהתאם, חשוב לברר לעומק את הגורמים לפגיעה העצמית ולבחור בגישת הטיפול המציעה מענה רלוונטי.

האם יש קשר בין פגיעה עצמית לבין טראומה?

כן, אך לא בהכרח. טראומות, ובפרט טראומה מינית, הם אירועים מטלטלים החורגים לא פעם מיכולתו של האדם לייצג ולבטא אותם במילים. בהתאם, פגיעה עצמית מהווה לא פעם ניסיון לא מודע "לדבר" את הטראומה. לצד זאת, פגיעה עצמית מופיעה במקרים רבים גם אצל מתבגרי.ות ובוגרים.ות אשר לא חוו אירועים טראומטיים, אך מתמודדים עם סבל נפשי משמעותי אותו הם מתקשים לווסת ולשכך.

איך מטפלים בפגיעה עצמית?

ישנם שני כיווני טיפול מרכזיים במצבים של פגיעה עצמית. גישה באוריינטציה קוגניטיבית-התנהגותית מתמקדת ברכישת טכניקות וויסות עצמי המאפשרות התמודדות עם מצבים רגשיים ובין אישיים באמצעים מסתגלים. חסרונה של גישה זו הוא היעדר המיקוד בגורמי העומק שבבסיס הפגיעה העצמית, ובכך שיעילותה תלויה במוטיבציה של הפוגע.ת להפסיק את הפגיעה העצמית. הגורם המוטיבציוני הוא משמעותי- רבים מהפוגעים.ות אינם מעוניינים להפסיק את הפגיעה העצמית אלא רק לאחר שחלה תנועה נפשית משמעותית. טיפול במצבי פגיעה עצמית באוריינטציה פסיכו דינמית מתמקד בגורמי העומק העומדים בבסיס הפגיעה העצמית, וכוחו בכך שהוא נותן מענה לקשיים העומדים בלב המצוקה והקושי הנפשי. בהתאם, המענה שמציע כיוון טיפולי זה הוא מקיף ומאפשר שינוי לא רק בדפוסי הפגיעה העצמית, אלא בסימפטומים כדיכאון, חרדה והשלכות אירועים טראומטיים, ובהיבטים אישיותיים (דימוי עצמי, וויסות רגשי) ובין אישיים.