האתגרים הכרוכים בשירות הצבאי הם רבים: יציאה מהמסגרת הביתי-לימודית המוכרת, כניסה אל סביבה חברתית חדשה ושונה, התמודדות עם מערכת נוקשה ולעתים שרירותית, דרישות רגשיות, בין אישיות וגופניות גבוהות. עם כל אלו מתמודד.ת החייל.ת כאשר הוא עדיין מצוי בשלהי גיל ההתבגרות ובהתאם- חיילים.ות רבים.ות חווים מצוקה רגשית במהלך שירותם. כתוצאה מכך, חלקם פונים לשימוש בפגיעה עצמית.
פגיעה עצמית בצבא והגורמים לה
פגיעה עצמית היא שם כולל להתנהגויות של פגיעה בגוף- חתכים, כוויות, שריטות וכד'- אשר אינה מכוונת לגרימת מוות. בניגוד לניסיון האובדני, פגיעה עצמית מסוג זה קשורה במרבית המקרים דווקא במוטיבציות חיוביות ובעלות משמעות.
ראשית, מרבית הפוגעים.ות בעצמם עושים זאת במטרה לווסת ולהקל על סבל נפשי משמעותי. הפגיעה העצמית מקלה על תחושות חרדה, מתח, זעם, אכזבה ועוד, ובמובן זה משרתת א.נשים שנקלעו למצב רגשי מכאיב איתו הם מתקשים להתמודד. השירות הצבאי הוא כר פורה למצבים מסוג זה משום שהחייל.ת ניצב.ת בפני אתגרים חדשים בהיותו.ה מרוחק.ת מהסביבה המשפחתית והחברתית המספקת תמיכה וביטחון.
למרחק מהסביבה המוכרת יש משמעות נוספת בהקשר של פגיעה עצמית בצבא. פגיעה עצמית מהווה לא פעם ניסיון לא מודע "לספר" על חוויות מכאיבות, טראומטיות ו/או בלתי מעובדות המלוות את האדם (לקריאה על פגיעה עצמית וטראומה מינית). חוויות אלו עשויות לצוף ביתר שאת סביב הטלטלה, השינוי והאתגר הנלווים לשירות לצבא ולכן גם להביא לפריצה או הגברה של הפנייה לפגיעה העצמית. איתי, למשל, החל לחתוך את עצמו במהלך שירותו הצבאי כאשר קשריו הקרובים והחמים עם חבריו למחלקה חידדו את הכרתו בנטייתו המינית הבי-סקסואלית. מאחר ועד כה איתי ניסה לדחוק ולהתעלם מנטייה זו, נסיבות השירות הצבאי גרמו להצפתה ולהתעוררות מצוקה משמעותית. נגה, אשר פגעה בעצמה מספר פעמים במהלך גיל ההתבגרות, החלה לפגוע בעצמה באופן קבוע עם תחילת השירות. נגה היא נערה מופנמת אשר השפה הרגשית זרה לה והיא מתקשה לעבד את רגשותיה. עד לשירותה הצבאי, היא נהגה להישען על חברותיה ומשפחה התומכים ברגע מצוקה, והמרחק מהם הקשה עליה להתמודד עם תחושות שהתעוררו בה לגבי דימויה העצמי ויכולותיה החברתיות.
גורם נוסף לפנייה אל פגיעה עצמית בצבא נוגע לתפקידה התקשורתי של הפגיעה העצמית. על אף שמרבית הפוגעים.ות בעצמם עושים זאת בעיקר כדי להתמודד עם מצוקה נפשית, חלקם פונים אליה מתוך תחושה שזו הדרך היחידה לאותת על מצוקתם. היבט זה עשוי להיות רלוונטי במיוחד לאור נוקשותה של המערכת הצבאית.
פגיעה עצמית בצבא- כיצד מתמודדים?
התמודדות עם פגיעה עצמית בצבא עשויה להיות מאתגרת. לא בכל המקרים קיימת רגישות והבנה של המערכת הצבאית כי מדובר בביטוי מצוקה המצריך מענה רגיש ומקצועי. כמו כן, חלק מהפוגעים.ות בעצמם חוששים.ות שדיווח על פגיעה עצמית יזכה למענה פוגע ומזלזל, ואף יגרור השלכות כענישה או פגיעה בתפקיד ובאפשרויות הקידום. למרות זאת, פגיעה עצמית- לא משנה באיזו רמת חומרה- מעידה על כך שהחייל.ת ניצב.ת בפני קושי רגשי החורג מיכולת התמודדות שלו. בהקשר זה חשוב להדגיש כי פגיעה עצמית היא בעלת פוטנציאל ממכר ולכן חשוב במיוחד לתת לה מענה מוקדם ככל האפשר: לאחר שהפוטנציאל המרגיע ו"משכך הכאבים" שלה מתגלה, לא פעם קיים קושי בויתור על הפגיעה העצמית והיא מתקבעת כאסטרטגיית התמודדות מועדפת (לקריאה על התמכרות לפגיעה עצמית לחצו כאן).
טיפול בפגיעה עצמית עשוי להינתן בצבא ובאופן פרטי. במסגרת טיפול בפגיעה עצמית מזוהים גורמי העומק שבבסיסה, ועיבוד שלהם מאפשר הקלה במצוקה והרחבה של יכולת ההתמודדות עם מצבים רגשיים שונים. כמו כן נידונים גורמי המצוקה הרלוונטיים לתקופת השירות הצבאי, והרחבת המודעות אליהם מאפשרת התמודדות טובה יותר עם אתגריה.
יתכן ויעניין אותך גם:
מהי פגיעה עצמית
פגיעה עצמית בגיל ההתבגרות
פגיעה עצמית בבגרות
פגיעה עצמית – טיפול ודרכי התמודדות
פגיעה עצמית ואובדנות
פגיעה עצמית והרס עצמי
טיפול בפגיעה עצמית